Nem vagyok szakértő, de az elmúlt 2-3 évben sok-sok bort kóstoltam. Minőségi magyar bort. A szinte lehetetlenre vállalkoztam, de egy lelkes amatőr ugyan mi mást is tűzhetne ki céljául, mint hogy végigkóstolja az összes magyar borvidék jelentős borászainak borait. Ebben a nemes kihívásban tudtukon kívül, de nem is kicsi anyagi hasznukra a Borfalu és a Bortársaság, valamint a Vörös és Fehér volt és van a legnagyobb segítségemre.
Milyen eredményre jutottam én, a laikus?
Ha fehér, akkor Csopak-Balatonfüred: cserszegi fűszeres és chardonnay (sajnos most már csak az ifjabbik) Figulától és Jásditól valamint félszáraz zenit - kizárólag Figulától. Esetleg Sauvignon Blanc (mondjuk Bodritól). A tramini, a furmint és a hárslevelű eziádig nem nyűgözött le, az olaszrizlinggel felemás a kapcsolatom, a juhfark viszont egyértelműen nem ízlik.
Ha vörös, akkor - micsoda meglepetés - Szekszárd és Villány: az előbbi vidékről a merlot (az eddigi csúcs egy Vesztergombi) és a kadarka (Vida és Bodri), utóbbiról pedig a portugueser, a legnagyobb kedvenc (elsősorban Günzer). A kékfrankost és a cabernet sauvignon-t nem szeretem.
A cuvéek? Ha figyelsz, hogy milyen borokból készült, akkor nagy eséllyel fogsz jól választani. Roséból nem vagyok ennyire "röghöz kötött" (még a kékfrankos rosékat is jóízűen megiszom!), de a merlot és a portugueser itt is előnyt élvez - még cuvée esetén is. Újabban a sillerborokat is szeretem - Neiner Andrásnak hála, hogy tavaly megajándékozott egy palackkal.
Ha pedig édes desszertbor, akkor mindig eszembe jut a Monyók Pince jégbora. Az a tuti.
Szerencsére a kísérletezés javában tart, tehát "Boros" naplóm is folyamatosan bővülhet.
Egy jótanács a végére: Ne ezen spóroljatok! 7-800 Ft alatt egyszerűen nincs bor, 1.200-2.000,-Ft között viszont már tényleg finomakat lehet kapni. Alkalmakra pedig, egyszer-egyszer 2-2.500,-Ft-ért egy igazán kiváló palackkal is vehettek.
Ti mondtátok